2012. május 11., péntek

Újra lesznek baba-mama találkozók

Jó hír jelenthetek be nektek: gyülekezetünkben újjá éled a baba-mama kör, azonban mostmár kicsit más összetételben. A korábbi kis csapat már óvodás, és helyüket fiatalabb generáció váltotta fel. 
Nagy öröm, hogy újra találkozhatunk hétköznap délelőttönként mi, kisgyermekes anyukák, hogy beszélgessünk, hitben épülhessünk, s egymást segíthessük. S örülünk, hogy gyermekeink együtt játszhatnak és barátokat szerezhetnek. 
Szeretnénk rendszeressé tenni a baba-mama találkozókat. Kéthetente lesznek alkalmaink a Baptista Imaház kistermében, egyik héten kedden, s két hét múlva csütörtökön, majd ismét kedden és ismét csütörtökön.....
Legutóbb május 8-án kedden találkoztunk, s a következő alkalom május 24. csütörtök. Szeretettel várunk benneteket!

Most kedden Horváth Terike készült igei gondolatokkal a gyermeknevelés témakörében. A könyv, melyet olvasott és melyből készült az alkalomra: 
David Staal: Kincset érő szavak
Amit a gyerekeknek hallani kell, hogy azzá váljanak akivé Isten megalkotta őket

Péld. 22:6 Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.
Felnőttként, szülőként szélesebb látókörrel, nagyobb tapasztalattal rendelkezünk, mi feladatkörünk időnként "nem"-et mondani. Azt szeretnénk, hogy ha gyermekeink felnőve képesek legyenek "nem"-et mondani különféle dolgokra: kábítószer, alkohol, rossz társaság, kísértések. Ezért kell megtanítanunk gyermekeinknek már korai életkorban, hogy a "nem" szó nem ellenség, hanem az ő javukra van. Nem elég megtiltanunk valamit, hanem azt is meg kell tanítanunk hogy komolyan vegyék, és engedelmesek legyenek. Efézus  6:1 Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes.
Azok a gyerekek akik hallgatnak a tiltó parancsra, megtanulnak uralkodni ösztöneiken, és a külvilág kísértésein. 

3 fontos tennivalónk van: 1. Vállaljuk a felnőtt szerepet, törődjünk őszintén a gyerekkel! Határokat, korlátokat kell felállítanunk. 2. Legyünk  hajlandóak tenni valamit! A határok feszegetése természetes a fejlődésben, de probléma ha teljesen figyelmen kívül hagyja a szülői tiltást. Fontos, hogy a tetteknek következménye legyen! 3. Tanuljunk meg "nem"-et mondani! Gondoljunk bele, hányszor befolyásolja a szülő döntését, a gyermek reakciójától való félelem, ezmiatt a  határozott "nem"-leges válasz eltűnik a szülők szókincséből. Túlzott engedékenység biztos kudarchoz vezet! 

Jó tanácsok: ha nem hangzik el elégszer a "nem", az is probléma, ha túl sokszor, abból is probléma lesz (pl kerüli a szülőt). Nem elég csak nyilvánosan "nem"-et mondani, kicsi kortól vessék alá magukat szeretetteljes tekintélyünknek, így később mennyei atyánk tekintélyének  is alá tudják vetni magukat. Isten túlságosan szeret bennünket, hogy ösztöneink irányítsanak, mi dönthetjük el, hogy hasonlóan akarjuk-e szeretni gyermekünket.

Igazán áldás volt ez az alkalom mindannyiunk számára, akik jelen voltunk. A gyerekek békésen játszottak, mi imádkoztunk, tapasztalatokat cseréltünk, és segítettük tanácsainkkal egymást, hogy ki hogyan tud "nem"-et mondani gyermekének, és az engedetlenséget hogyan kezeljük szülőként bölcsen, szeretetben. 

S most néhány fotó, a végén pedig egy bónusz videó.

 Edit és Ráhel

Orsi és Zsuzsi

 Bianka

 a figyelmes anyukák: Viola, Orsi, Terike

 Rebeka (persze én is ott voltam vele, csak nem látszom)

 Zsuzsi


Most pedig következzen egy videó, amiben Edit egy kedves gyermekdalt tanít nekünk, amely sok emléket idéz számára.




4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy ott lehettem!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ilyen családias légkörben telt az alkalom. Igazán áldás volt számomra, s biztos számotokra is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó alkalom volt. Gyere el te is legközelebb!
    Szó lesz: gyermeknevelés, kapcsolatok, praktikus tanácsok és ismét egy új gyermekdal tanulás.
    Isten áldjon!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva!
    Köszönjük a bejegyzést, és a kedves videót, kérlek, tegyétek fel a szöveget is, ha lehet!
    Hálás vagyok Istennek a közös élményekért veletek!

    VálaszTörlés